Inspectie Hotels op legionella maatregelen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat in de tweede helft van 2013 ruim 1000 hotels, pensions en motels controleren op alle facetten van legionella-preventie. De inspecties worden uitgevoerd naast de inspecties van drinkwaterbedrijven. Deze branch loopt al jaren achter op gebied van extra legionella-zorg.

Controles in het verleden

In het verleden hebben deze controles er toe geleid dat bijna alle motels, hotels en pensions inmiddel de beschikking hebben over een verplicht beheersplan, maar helaas blijft de uitvoering van het plan vaak achter. Zo worden bijvoorbeeld kamers die langer dan een week leeg staan niet gespoeld.

Waarop wordt gecontroleerd

De ILT controleert op de aanwezigheid van een beheersplan en risicoanalyse, de uitvoering van eenmalige maatregelen zoals het verwijderen van dode leidingen, of het plaatsen van keerkleppen. Ook wordt en geinspecteerd op periodieke maatregelen zoals het temperaturen en spoelen, logboek registratie en voldoende monsternames. Ook het melden van normoverschrijvingen word gecontroleerd.

Vookom een boete

Bedrijven die hun legionella beheersing niet op orde hebben, riskeren een last onder dwangsom. Daarbij krijgen ze wel de mogelijkheid om een dwangsom te voorkomen door de overtreding op te heffen. Bij herhaalde overtreding krijgen bedrijven een bestuurlijke strafbeschikking gesommeerd die kan stijgen tot 2.500 euro per overtreding, tot maximaal 10.000 euro.

Categorieën