Risicoanalyse en legionella beheersplan

Er gelden strenge regels voor prioritaire instellingen. Deze organisaties zijn verplicht een legionella-risicoanalyse uit te laten voeren. Zij moeten werken volgens een beheersplan en – als onderdeel hiervan – ieder half jaar monsters laten nemen. Wij zijn gecertificeerd en werken samen met een RvA-geaccrediteerd laboratorium, zodat u gegarandeerd voldoet aan alle wettelijke verplichtingen.

De risicoanalyse

Voor collectieve drinkwaterinstallaties waarbij water wordt verneveld en inadembare aerosolen ontstaan (onder meer bij douches), is het noodzakelijk een analyse uit te voeren. Wij controleren de gehele installatie om alle risico’s in kaart te brengen. Ook worden er watermonsters genomen om te onderzoeken of het aantal legionellabacteriën binnen de toegestane norm valt.

Het beheersplan

De uitslag van de analyse wordt vastgelegd in het beheersplan, evenals de eenmalige en periodieke maatregelen. Een aantal voorbeelden:

  • Preventieve acties als temperatuurmetingen, spoeling van tappunten en het controleren van keerkleppen;
  • Controle op de bediening en het onderhoud van de collectieve watervoorziening;
  • Het onderzoeken van drinkwatermonsters;
  • Een logboek dat gecontroleerd wordt door de toezichthouder, de Inspectie Leefomgeving & Transport en het waterleidingbedrijf.

Alles in huis

Wij bieden alle diensten op het gebied van legionellapreventie aan, waardoor we efficiënt kunnen werken. Dat bespaart tijd en (voorrij)kosten.

Wilt u een legionella risicoanalyse laten uitvoeren en/of beheersplan laten opstellen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij staan u graag te woord.