Risicoanalyse en legionella beheersplan

Voor prioritaire instellingen gelden vanuit de overheid strenge regels voor legionellapreventie. Bent u eigenaar of beheerder van een dergelijke instelling of bedrijf? Dan bent u verplicht een legionella risicoanalyse te laten uitvoeren, te werken volgens een Legionella beheersplan en, als onderdeel hiervan, ieder half jaar legionella monsters te laten nemen.

Gijsen Advies is een onafhankelijk, door KIWA BRL 6010 gecertificeerd bedrijf voor legionellapreventie en werkt samen met een RvA geaccrediteerd laboratorium. Dit geeft u de zekerheid dat u volledig voldoet aan alle wettelijke verplichtingen legionellapreventie.

De risicoanalyse legionella

Voor collectieve drinkwaterinstallaties waarbij water wordt verneveld en er inadembare aerosolen ontstaan (o.a. douches), is het noodzakelijk dat wij een uitgebreide risicoanalyse legionella uitvoeren. Wij controleren op uw locatie de gehele drinkwaterinstallatie om alle risico’s in kaart te brengen. Er worden watermonsters genomen die in ons geaccrediteerd laboratorium worden onderzocht om te bepalen of het aantal legionellabacteriën binnen de wettelijk toegestane norm valt.

Het legionella beheersplan

In het legionella beheersplan wordt de uitslag van de legionella risicoanalyse vastgelegd en moeten de eenmalige en periodieke maatregelen legionellapreventie worden beschreven. Het legionella beheersplan bevat o.a. de volgende informatie:

  • Maatregelen die moeten worden genomen om een legionella besmetting te voorkomen: o.a. temperatuurmetingen, spoelen van tappunten en keerkleppen controle
  • Controle op de bediening en het onderhoud van de collectieve watervoorziening
  • De frequentie waarin drinkwatermonsters worden genomen en onderzocht op de aanwezigheid van legionellabacteriën
  • Deze maatregelen moeten worden bijgehouden in een logboek ter controle door de toezichthouder, de Inspectie Leefomgeving en Transport en het waterleidingbedrijf

Hoe kan Gijsen Advies u helpen?

Omdat wij alle diensten op het gebied van legionellapreventie leveren zijn wij in staat efficiënt te werken. Zo kunnen wij bijvoorbeeld de monstername legionella combineren met de keerkleppen controle of een audit legionellabeheer. Dit bespaart tijd en voorrijkosten.

Wilt u een legionella risicoanalyse laten uitvoeren en/of beheersplan laten opstellen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij staan u graag te woord.